"Аз готвя най-добре" отличи гимназисти от Перник и Бургас
Десислава Кирилова от Професионална гимназия по облекло и туризъм “Свети Иван Рилски“ в Перник победи в ученическия кулинарен конкурс “Аз готвя най-добре“, организиран от Кулинарната академия на Швейцарската образователна група и проекта ДОМИНО за дуално образование.
Деси ще има уникалния шанс да бъде на едноседмичен курс „Въведение в кулинарното изкуство“ в Кулинарната академия на брега на Женевското езеро в Швейцария. Носителят на втората награда – Костадин Джардов от Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, ще участва в Дните на отворени врати на Швейцарската образователна група в Швейцария.
Халиме Кралъ от Бургас и Ивета Александрова от Перник са на трето място и ще получат книга с рецепти и готварска престилка от музея на прочутия швейцарски майстор-готвач Антон Мозиман: клипът на Халиме е трети по точки в гласуването в социалните мрежи, а журито реши да даде и допълнителна трета награда, която отива за Ивета.
Участниците в конкурса трябваше да подготвят есе на тема „Удоволствието да готвиш за другите“, а 11-те допуснати до втория тур показаха своя мечтан ресторант в кратък видеоклип.
„Видяхме голям ентусиазъм във всички участници от четирите гимназии в Бургас, Перник, Добрич и Стара Загора, които обучават готвачи по швейцарски модел в проекта ДОМИНО. Надяваме се след няколко години да ги видим като прочути шеф-готвачи в мечтания от тях ресторант“, казва Горан Йорданов, регионален мениджър за Източна Европа на Швейцарската образователна група, която предоставя наградите за конкурса.
„За всички 11 финалисти в конкурса предвиждаме един ден безплатно обучение в престижна готварска школа в София, партньор на Кулинарната академия на Швейцария“, допълва Петя Евтимова, ръководител на ДОМИНО.
Наградите на победителите ще бъдат връчени на специална церемония в края на юни. Проектът планира конкурси и за ученици от професионалните гимназии по други професии.
В момента в рамките на програмата се обучават 425 ученици по общо пет професии в 16 професионални гимназии в цялата страна над 63 водещи български и чуждестранни фирми-партньори. През новата учебна в проекта се очакват нови 14 училища и три нови професии, както и още фирми-партньори.
До 2019 година, когато приключва, ДОМИНО планира да обхване поне 1200 ученици, 15 професионални училища, както и най-малко десет професии. Бюджетът на проекта е 3 530 000 швейцарски франка, като 15 процента е съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката. Използван е основно опитът на Швейцария, но и на други страни, както и добрите традиции на българското професионално обучение.
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари